Hipopotam Nilowy - Hippopotamus Amphibius

Kategoria zagrożenia gatunku wg Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych

VU, narażone - gatunki, które mogą wymrzeć stosunkowo niedługo, choć nie tak szybko jak zagrożone.

Podstawowe informacje

Hipopotamy większość dnia spędzają w wodzie, gdzie mogą chłodzić swoje ciało. Opuszczają ją głównie w nocy w celu poszukiwania pożywienia. Mogą w tym celu przemierzać nawet 10 km. W wodzie poruszają się z wielką gracją, potrafią wstrzymać oddech nawet na 5 minut. Ich oczy i nozdrza są umieszczone wysoko na głowie, co pozwala im widzieć i oddychać kiedy są całe zanurzone.

Hipopotamy żyją do 40 lat, osiągając wagę do 3,5 tony. Hipopotamy są roślinożercami, żywią się przede wszystkim trawą. Dzienne zapotrzebowanie to nawet 40kg. Młode hipopotamy po urodzeniu ważą 45kg i mogą być karmione zarówno na lądzie jak i pod wodą. Samica może rodzić jedno młode na 2 lata.

Hipopotama zamieszkuje rzeki i jeziora otoczone terenami trawiastymi. Można spotkać w Afryce.

Występowanie na świecie

Występowanie naturalne

Występowanie introdukowane - wprowadzone przez zamierzoną albo niezamierzoną ingerencję człowieka

Występowanie w polskich Ogrodach ZOO