Lemur katta - Lemur catta

Kategoria zagrożenia gatunku wg Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych

EN, zagrożone - przypisuje się im wysokie ryzyko wymarcia w niedalekiej przyszłości.

Podstawowe informacje

Najbardziej zauważalną cechą Lemura jest jego ogon w kolorach czarnym i białym. Mają szare lub lekko różowo-brązowe plecy, brzuch biały. Twarz lemura jest także biała z widocznymi trójkątnymi plamkami wokół nosa i oczu. Lemury nie jadają mięsa, są roślinożercami: żywią się liśćmi, kwiatami, owocami. Zdarza się, że zjedzą takze owady.

Ciąża trwa około 4 miesiące, liczba potomstwa to 1 do 2 osobników. Maksymalny wiek życia Lemura Katta to 33 lata, natomiast średnia długość życia to 27 lat samce i 30 lat samice. Masa ciała Lemura Katta: 2.2 kg do 3.5kg. Długość ciała: 36cm do 460cm. Żyją w grupach od 10 do 25 osobników. Lemury Katta żyją w południowej i południowo zachodniej części Madagaskaru. Większość czasu spędzają na drzewach.

Zdjęcia

Występowanie na świecie

Występowanie naturalne

Występowanie introdukowane - wprowadzone przez zamierzoną albo niezamierzoną ingerencję człowieka

Występowanie w polskich Ogrodach ZOO