Bongo - Tragelaphus eurycerus

Kategoria zagrożenia gatunku wg Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych

NT, bliskie zagrożenia - gatunki bliskie zaliczenia do kategorii zagrożonych, ale jeszcze się do niej niekwalifikujące.

Podstawowe informacje

Bongo jest największą z leśnych antylop. Jest aktywna głównie nocą. Antylopy Bongo są roślinożerne. Żywią się głównie liśćmi drzew i krzewów, korą, trawą, ziołami, korzeniami i owocami. W swojej diecie wymagają także soli.Wymagają także stałego dostępu do wody.

Zamieszkuje środkową część Afryki, m.in. Benin, Kamerun, Kongo, Wybrzeże Kości Słoniowej, Gabon, Ghanę, Gwinee, Kenię, Liberie, Niger, Sierra Leone, Sudan, Togo. Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem.

Zdjęcia

Występowanie na świecie

Występowanie naturalne

Występowanie introdukowane - wprowadzone przez zamierzoną albo niezamierzoną ingerencję człowieka

Występowanie w polskich Ogrodach ZOO