Żyrafa

(Giraffa camelopardalis)

Kategoria zagrożenia gatunku wg Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych

LC, najmniejszej troski - gatunek nie jest zagrożony, występowanie pospolite, szeroko rozprzestrzenione.

Podstawowe informacje

Żyrafy są najwyższymi ssakami na świecie, dzięki ich wysokim nogom i długim szyjom. Jednak jak u wszystkich ssaków szyja posiada jedynie 7 kręgów. Żyrafa może osiągać od 4 do 6 metrów wysokości i ważyć nawet 1300 kg. Długie nogi żyrafy pozwalają jej osiągać szybkość nawet 50 km/h.

Żyrafy żyją ok 25 lat. Ciąża trwa około 15 miesięcy. Nowonarodzona żyrafa potrafi samodzielnie stać już pół godziny po urodzeniu. Dzięki swojej długiej szyi żyrafy mogą żywić się liśćmi i pąkami drzew. Ulubionym gatunkiem są akacje. Żyrafy tygodniowo zjadają setki kilogramów liści, co powoduje że muszą przemierzać wiele kilometrów w poszukiwaniu pożywienia. Wzrost żyrafy jest jej wadą jeśli chodzi o gaszenie pragnienia. Aby napić się wody musi rozłożyć nogi i mocno się nachylić przez co staje się łatwym celem dla innych drapieżników.

Żyrafy żyją obecne w północnej części Kamerunu, południowej części Czadzie, Republice Środkowoafrykańskiej, oraz w Parku Narodowym Garamba w północno-wschodniej części Demokratycznej Republiki Konga.We wschodniej i północno-wschodniej Afryce żyrafy występują w dużych ilościach w północnej Kenii, głównie poza obszarami chronionymi, w południowo-zachodniej i południowej Etiopii, Somalii, w małych ilościach zaś w kilku obszarach chronionych w Ugandzie.

Żyrafy pozostają stosunkowo szeroko rozpowszechnionym gatunkiem w południowej Kenii i Tanzanii. Żyrafy można także spotkać na obszarach chronionych w Namibii, Botswanie, Zimbabwe i RPA.


Zdjęcia

  • Żyrafy
  • Żyrafa
  • Żyrafy
  • Żyrafa
  • Mała żyrafa

Występowanie

Występowanie naturalne

Występowanie introdukowane