Tygrys Syberyjski

(Panthera tigris Altaica)

Kategoria zagrożenia gatunku wg Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych

EN, zagrożone - przypisuje się im wysokie ryzyko wymarcia w niedalekiej przyszłości.

Podstawowe informacje

Tygrysy ubarwione w pomarańczowo-czerwone futro z pionowymi czarnymi pasami wzdłuż boków i ramion. Mają krótkie karki, szerokie ramiona i masywne kończyny przednie, co pozwala im położyć i przeciągnąć byka o wadze do 700kg bez najmniejszych problemów. Tygrys Amurski żywi się przeważnie mięsem, jego ofiarą są zwierzęta kopytne takie jak: antylopy, zebry, hieny, bawoły, czasem niewielkie słonie itp.

Tygrysy są w stanie poradzić sobie praktycznie w każdych warunkach, od ciepłych wilgotnych obszarów, na terenach, gdzie pada śnieg (gdzie temperatura dochodzi do -40 C. ) Spotykano je na wysokości od 3960 metrów. Tygrysy wolą polować w nocy, wtedy kiedy ich ofiary są najbardziej aktywne np.: antylopy. Tygrys namierza swą ofiarę za pomocą wzroku i słuchu, żadko wykorzystuje węch do tego celu.

Tygrysy rodzą co 3-4 lata, mogą się rozmnażać w każdej porze roku, jednak najczęściej jest to termin od listopada do kwietnia. Liczba potomstwa 1 do 7 osobników, jednak za średnią przyjęto 2.6 na miot. Okreś ciąży wynosi od 96 do 112 dni.

Długość życia tygrysa Amurskiego to maksymalnie 26 lat, średnia długość od 8 do 10 lat.

Tygrysy żyły w całej Azji, od wschodniej Turcji i Morza Kaspijskiego, na południe od płaskowyżu tybetańskiego na wschód do Mandżurii i Morza Ochockiego. Spotykano je również w północnym Iranie, Laosie, Tajlandii, Wietnamie, Kambodży, Malezji i wyspach Jawa i Bali. Te tygrysy są wymarłym gatunkiem na większości tych obszarów, aktualnie najczęściej można je spotkać w północno-wschodnich Chinach, Korei, Rosji i częściach Indii i niektóre regiony Himalajów.


Zdjęcia

  • Tygrys syberyjski
  • Tygrys syberyjski
  • Tygrys syberyjski

Występowanie

Występowanie naturalne

Występowanie introdukowane