Słoń Afrykański

(Loxodonta Africana)

Kategoria zagrożenia gatunku wg Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych

VU, narażone - gatunki, które mogą wymrzeć stosunkowo niedługo, choć nie tak szybko jak zagrożone.

Podstawowe informacje

Słoń jest największym zwięrzęciem lądowym na Ziemi. Są one nieco większe od swoich azjatyckich kuzynów, można je łatwo zidentyfikować po większych uszach, które przypominają kształtem kontynent afrykański. Trąba słonia to w rzeczywistości bardzo długi nos, który posiada wiele funkcji. Służy do wąchania, trąbienia, picia, oddychania, a także do chwytania. Zawiera ona ponad 100 tys. różnych mięśni.

Słonie uwielbiają zabawy w wodzie. Słonie żywią się głównie korzeniami, owocami i trawą. Dorosły słoń może zjadać nawet do 130kg jedzenia dziennie. Aby zdobyć tyle żywności często muszą pokonywać duże odległości. Słonie posiadają duże kły, które służą im do kopania korzeni, odrywania kory z drzew, a nawet do walki. Niestety są też dla nich kłopotem, gdyż kły stają się celem dla kłusowników.

Słonie afrykańskie żyją głównie w środkowej i południowej części Afryki, m.in w Angoli, Beninie, Botswanie, Burkina Faso, Kamerunie, Czadzie, Kongo, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Gwinea Równikowej, Erytrea, Etiopii, Gabonie, Ghanie, Gwinei, Kenii , Liberii, Malawi, Mali, Mozambiku, Namibii, Nigerze, Nigerii, Rwandzie, Senegalu, Sierra Leone, Somalii, Republika Południowej Afryki, Sudanie, Tanzanii, Togo, Ugandzie, Zambii i Zimbabwe.

Ciąża u słoni trwa około 22 miesiące.W momencie narodzin słoń waży ok. 90kg i mierzy ok. 1 metra wysokości. Słonie afrykańskie w przeciwieństwie do indyjskich nie są udomowione. Osiąga wysokość 2,5 - 4 m. Żyje ok. 70 lat, a jego waga dochodzi do 6,5 tony.



Zdjęcia

  • spacerujący słoń
  • słoń afrykański

Występowanie

Występowanie naturalne

Występowanie introdukowane


Występuje w następujących ogrodach ZOO: