Lew afrykański

(Panthera leo)

Kategoria zagrożenia gatunku wg Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych

VU, narażone - gatunki, które mogą wymrzeć stosunkowo niedługo, choć nie tak szybko jak zagrożone.

Podstawowe informacje

Lew jest jedynym gatunkiem kotów żyjącym w grupach nazywanych stadami. Każde stado składa się zazwyczaj z ponad 10 samic i kilku samców. Samce lwów są większe od samic, maja gęstą grzywę z włosów na głowie i barku. Lwy żywią się się różnymi zwierzętami - od zebr i bawołów, przez po drobne gryzonie i węże. Często ich ofiary są szybsze dlatego lwy polują w grupach. Młode lwiątka zaczynają jeść mięso w wieku 3 miesięcy, jednak nadal piją mleko matki przez kolejne 3 miesiące.

Lwy żyją w większości krajów w Afryce Subsaharyjskiej, m.in. w Angoli, Beninie, Botswanie, Burkina Faso, Kamerunie, Czadzie, Kongo, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Etiopii, Ghanie, Gwinei, Kenii, Malawi, Mali, Mozambiku; Namibii, Nigerze, Nigerii, Rwandzie, Senegalu, Somalii, Republice Południowej Afryki, Sudanie, Suazi, Tanzanii, Ugandzie, Zambii, Zimbabwe.


Zdjęcia

  • Lew afrykański
  • Śpiący lew afrykański
  • Odpoczywający lew afrykański
  • Lew afrykański

Występowanie

Występowanie naturalne

Występowanie introdukowane